...

Искате силно онлайн присъствие ?
Ще ви струва скъпо.

Искате силно онлайн присъствие ?

Ще ви струва скъпо.

тази статия е полезна за :

  • Клиенти, които искат да печелят от онлайн присъствието на бизнеса си.
  • Клиенти, които искат да разберат какво би струвало да имат силно онлайн присъствие.

Към днешна дата по-голямата част от Българските фирми вече разполагат с уеб сайт (колко е добър той е разговор за друга тема) и онлайн присъствие. 
За съжаление, това присъствиe се свежда до 10-20 посетители на ден.

Това присъствие или не носи достатъчно трафик към сайта Ви, или не достига до потенциалните Ви клиенти поради лоши позиции в търсачките.  
Да не забравяме и самата визия на сайта Ви, тя е често пренабрегвана, но точното презентиране на Вашите услуги или продукти е от голямо значение. Над 40% от трафика идва от потребители сърфиращи през мобилни устройства (таблети и смарт телефони).

Много малка част от българските сайтове имат мобилна версия, която да предложат на своите посетители. Ето защо, ако вашия сайт няма такава, голяма част от мобилните потребители няма да продължат да сърфират в сайта Ви.
От 2017 Google понижава в своята търсачка сайтове, които нямат мобилна версия.

Вие сте…

Фирма с история, доказала се на пазара и искате да имате или да засилите своето онлайн присъствие, което да затвърди Вашето име и да донесе много нови клиенти, и да продавате онлайн.

Тъкмо стартирате и искате да създадете нов бизнес или марка. Какво трябва да направите ?

Какво е необходимо за едно силно онлайн присъствие на Вашия бизнес ?
И най-важното – колко ще Ви струва това.

1.    Трябва Ви уеб сайт.

Намирате фирма, студент, приятел или безплатен сайт в hit.bg (ако още съществува 🙂 ).

Няма да навлизаме в темата и подробности колко успешно ще бъде реализиран въпросният сайт…Това е тема за друга статия. Дори да не покрива всички стандари от този век, с повечето от изброените неща по-долу, той би могъл да работи и носи приходи.

2.     Сайта трябва да бъде поддържан и актуален.

Сайтът Ви трябва да живее на добър хостинг. За да бъде винаги онлайн и да зарежда максимално бързо,(това е от голямо значение за Вашето позициониране в търсачките и за нервите на Вашите посетители).

да поддържате съдържанието му свежо и уникално, да качвате нови продукти, добавяте новини и интересни статии (като тази), да отразявате събития и промоции.

Не, тази работа не може да бъде свършена от нощната охраната на офиса.

Месечна активност: 3-4 пъти по 1-2 часа

Приблизително време: 6 часа

3. Трябва Ви блог.

Наличието на блог, помага за трафика към сайта, новините с добро съдържание се индексират добре и често от Google, което води до нови посетители. Тук идва момента в който някои трябва да генерира съдържание. Уникално съдържание (не копирано, това ще Ви донесе наказание от Google) свързано с Вашия бизнес, продукти/услуги, както и да се стреми то да бъде оптимизирано за ключовите думи, от които се интересувате и с които искате да излизате на по предни позиции.

Месечна активност: 5-10 статии по 0,5-1 часа

Приблизително време: 5 часа

4. Социални мрежи.

Направете си бизнес страница в Facebook, профил в YouTube (ако имате какво да покажете, като видео), Pinterest и Twitter са плюс, но не задължителни. Стремете се да отговаряте на запитванията от потенциални клиенти в рамките на един ден, както и да цензурирате груби коментари от конкуренцията. Това ще Ви докара голям брой фенове и последователи. Поддържайте страниците си актуални и свежи.

Месечна активност: 1-7 дена по 5-10 минути (на социална мрежа)

Приблизително време: 8 часа (за 1 социална мрежа)

5. SEO оптимизация.

Органичната позиция на сайта Ви ще отнеме цяла вечност (или никога) за да получите по-предни позиции в търсачките.

Google постоянно променя правилата, по които класира сайтовете в търсачката си. Трябва да сте в крак с всички промени и изисквания за да можете да се изкачвате или да задържате сегашната си позиция. Ще са Ви нужни дълбоки познания, както и много време за да можете да получите реални резултати. Добавянето на сайта в различни директории няма да бъде достатъчно, но ръчното добавяне на уеб сайт в 5 директории отнема приблизително 30мин/1 час.

Месечна активност: Колкото повече толкова повече

Приблизително време: 10 – 16 часа

6. Google платена реклама “AdWords”.

Платената реклама ще Ви донесе сигурен трафик, които можете лесно да обърнете в поръчки, но този вид рекламни кампании изискват постояно внимание. Анализиране, променяне на стратегията, увеличаване или намаляване на бюджета за дадени реклами и много други тънкости. Тук специалист занимаващ се с това би Ви спестил много пари.

Месечна активност: Ежедневно следене на рекламните кампании за топ резултати.

Приблизително време: 10 часа

7. Facebook реклама.

Сравнително евтино и ефективно. Нужно е да анализирате резултатите от Вашите кампании и да таргетирате правилно за оптимални резултати.

Месечна активност: 2-3 пъти

Приблизително време: 3-4 часа

8. Имейл кампании.

Събирайте имейли от своите клиенти, така при нови промоции, събития, оферти или известия ще можете лесно да ги информирате и веднага да реализирате бързи продажби. Правете го редовно.

Месечна активност: 1-3 пъти

Приблизително време: 4-5 часа

9. Google Analytics – анализиране на резултатите.

Редовно следете резултатите за посещенията във Вашия сайт. Внимателно ги анализирайте и вземете адекватни мерки за увеличаване на дадени кампании, промяна на страници и други.

Месечна активност: 1-2 пъти

Приблизително време: 5 часа

10. Защита.

Обновявайте сайта си. Това ще подобри неговата сигурност и ще Ви предпази от зловреден код (malware) и атаки.

Месечна активност: 1-2 пъти

Приблизително време: 2 часа

Сумиране

За да имате солидно онлайн присъствие на месец са необходими над 60 часа работа.

Кой ще свърши тази работа ? Едва ли можете да свършите всичко от горепосочените точки сами. Нужната квалификация за само две от точките биха ви отнели година, две. Сами преценете дали бихте развивали бизнеса си или бихте губили това време за да се дипломирате в няколко различни сфери.

Какви са Вашите опции ?

Опция 1: Направете проучване, и намерете фирма, която има доказан опит в горепосочените точки. От създаването на сайта до неговото поддържане, маркетинг, развиване и оптимизиране.

Какво би струвало ?

Ориентировъчно между 800 лв. – 1500 лв.

Защо? Защото фирмите занимаващи се с такъв вид услуги разполагат с голям екип от професионалисти. Предлагат услугите на голям брой фирми и винаги могат да предложат по-добри цени.

Опция 2: Наемете си служител, който да извършва горепосочените точки.

Проблемът тук е, че едва ли ще намерите човек, който да е специализиран и да извършва всички от горепосочените.

Какво би струвало ?

Ориентировъчно между 1000 лв. – 2000 лв.

Защо? Защото е почти сигурно, че ще е нужно да наемете повече от един служител.

1 Comment

  1. Krissy Marinov каза:

    хубава статия, има такива гадни сайтове, които са като изоставени, какво да говори това за собствениците им

НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ
timized by MrejaNet
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.